Over de auteur…

Jacqueline Zirkzee

Jacqueline Zirkzee

Jacqueline Zirkzee (Leiden, 1960) is romanschrijfster, historica en freelance journaliste. Haar artikelen over kunst, cultuur, reizen en wijn werden geplaatst in tijdschriften in binnen- en buitenland. Voor haar werk reisde ze jarenlang de wereld rond. Jacqueline Zirkzee specialiseerde zich sinds 2000 in het schrijven en bewerken van teksten, copywriting en redactiewerk met haar tekstbureau TxTs.nl.

In 2001 verscheen haar debuutroman Mykene bij uitgeverij Conserve, een epos van bijna zeshonderd pagina’s. Het verhaal speelt zich af in de tijd van de Trojaanse Oorlog en is een mengeling van geschiedenisfeiten, mythologische overlevering en romantische fictie.

In 2004 kwam haar tweede roman uit, Het Boek van Tristan en Isolde, een eigenzinnige hervertelling van de bekende Keltische sage. Binnen anderhalf jaar verscheen een tweede druk als Zilver Pocket bij uitgeverij Maarten Muntinga (2006).

In 2008 verscheen Het Heksenhuis, een avontuurlijke historische roman over heksen en heksenprocessen in de zeventiende eeuw, dat haar doorbraak betekende in het land der letteren.

Jacqueline Zirkzee werkt momenteel aan haar vierde historische roman, over de beginjaren van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Biografie Jacqueline Zirkzee:

Jacqueline Zirkzee groeide op in het bezadigde Oegstgeest. Ze bezocht met veel plezier de plaatselijke Montessorischool, op loopafstand van huis. Lezen, schrijven en tekenen waren van jongs af aan haar favoriete bezigheden, en haar ‘talenten’ werden op deze school (h)erkend en gestimuleerd. De overgang van het vrije Montessori systeem naar de degelijkheid van het Rijnlands Lyceum was groot, maar op 16-jarige leeftijd had ze toch al een Havodiploma op zak. Ze was te jong voor veel vervolgopleidingen, maar vond zelf dat ze de middelbare school ontgroeid was.

Studie:

Na een jaartje freewheelen ging Jacqueline Zirkzee naar de Nieuwe Lerarenopleiding ZWN te Delft, een veelzijdige opleiding met een tweevakkensysteem waar meer ruimte was voor het ontwikkelen van didactische vaardigheden dan bij de traditionele M.O. Na het afronden van de vakopleidingen Engels en Geschiedenis, met voor beide een aparte tweedegraads aantekening, leek de overstap naar de Rijksuniversiteit in Leiden een logische. In 1985 studeerde ze ‘met veel genoegen’ (8+) bij professor D. van Arkel af in de sociale geschiedenis, met Russisch en economische geschiedenis als bijvakken.