Mevrouw Kern

Mevrouw Kern

Mevrouw Kern is een speciaalzaak in strips en prentenboeken. Sinds januari 2007 zijn we gevestigd aan de Breestraat in Leiden. De winkel komt voort uit de Leidse Stripshop, voor stripliefhebbers een oude bekende. Met de verhuizing naar de Breestraat kreeg de winkel een ander assortiment, aanzien en een nieuwe naam.

Wie kom je tegen in de winkel?

Hans Edink: Eigenaar sinds 1994. Zijn favorieten: Kuifje en Joost Swarte. Weet veel, heel veel van strips.

Menno Barkema: Van stripverzamelaar en vaste klant naar mede-eigenaar. Wat Hans niet weet, dat weet Menno!

Anna Wagemans: Helpt sinds het begin mee dus weet ook wel íets van strips. Maar veel meer van prentenboeken.

Waarom heten we Mevrouw Kern?

De winkel is vernoemd naar een bijzondere, trouwe klant.

Mevrouw Kern, geboren in 1929, erfde in de zestiger jaren de stripboeken van haar vader en zo maakte ze kennis met strips van Willy Vandersteen ( Suske en Wiske) en Hergé (Kuifje). Daarmee was haar liefde voor het beeldverhaal geboren. Boeken waarin tekst en tekeningen gecombineerd werden, hadden voor mevrouw Kern een duidelijke meerwaarde. Ze verzamelde niet alleen strips maar ook prentenboeken omdat ze daarin hetzelfde samenspel tussen tekst en beeld terugzag. Een samenspel, waarin beide samen, maar ook afzonderlijk een verhaal vertellen. Bij het doen van nieuwe aankopen heeft mevrouw Kern zich altijd laten leiden door wat ze mooi vond, los van trends of heersende opvattingen. Bij het zoeken naar een nieuwe naam voor de Leidse Stripshop, was het dus niet zo gek om direct aan het vernoemen van mevrouw Kern te denken. In 2014 overleed mevrouw Kern.

In de winkel hebben we een grote collectie beeldverhalen in allerlei genres, waar elke liefhebber iets kan vinden wat hij of zij mooi vindt.

Een stukje geschiedenis.

1981: Wim van Dijk opent aan de Aalmarkt in Leiden een stripwinkel: de Leidse Stripshop.

1994: Wim van Dijk stopt ermee en Hans Edink neemt de zaak over.

2006: De plannen van de gemeente Leiden in het kader van het Aalmarkt-project nemen concrete vormen aan. Het wordt tijd om uit te kijken naar een andere stek. De Leidse Stripshop verhuist na 25 jaar Aalmarkt naar de Breestraat.

2007: Feestelijke, officiële opening van Mevrouw Kern, in het bijzijn van de echte mevrouw Kern en haar familie.

2013: Menno Barkema wordt mede-eigenaar.

Top