Stofsporen, nieuwsbrief 1

Hieronder vindt u de tekst van de eerste nieuwsbrief.

Kinderboek over Leiden laat de geschiedenis tot leven komen!
In september 2010 verschijnt er een geïllustreerd kinderboek dat zich afspeelt in Leiden in 1642, de bloeiperiode van de textielnijverheid. De werktitel is “Stofsporen”.

Op stap met de Sporenkaart.
Het wordt een spannend verhaal tegen het decor van zeventiende-eeuws Leiden. Plaatsen uit het verhaal komen terug in  een “sporenkaart” waarmee kinderen kunnen ontdekken wat er uit die tijd nog te zien is in de stad.

Leerlingen van groep 6 basisonderwijs ontvangen gratis exemplaar.
Elke school ontvangt in september bonnen om uit te delen in één leerjaar (wij gaan uit van groep 6). Met een bon kan de leerling een gratis exemplaar van het boek afhalen. Het boek zal ook te koop zijn in de boekhandel.

Gezocht: leerkrachten voor de denktank.
Borrelen de goede ideeën al bij u op? Heeft u een netwerk binnen het basisonderwijs? Dan bent u degene die we zoeken voor de denktank! We vragen u om A) de eerste versie van verhaal en sporenkaart mee te lezen en B) uw collega’s van diverse scholen enthousiast te maken. Meedoen? Stuur een mail naar Anna Wagemans:   a.wagemans@telfort.nl

Het verhaal, hoe het begint …
De vader van een gezin in de Zuidelijke Nederlanden gaat naar zijn broer in Leiden om partner te worden in zijn draperie in de lakennijverheid. De bedoeling is dat zijn gezin later zal overkomen. De eerste brieven zijn hoopvol. Maar dan komt er een brief van de oom: de vader is dood. Hij werd aangevallen en beroofd toen hij op reis was om verfstoffen in te kopen. De oom kan niks meer voor hen doen, zijn zaak heeft er ook onder geleden, zo schrijft hij. Het gezin zit in zak en as. De oudste dochter Maartje is tien jaar en wil naar Leiden gaan, misschien kan de oom haar als leerling gebruiken. De moeder wil dat niet, ze vindt haar te jong en het is te gevaarlijk. Maartje gaat toch. Ze vindt na enige omzwervingen het mooie huis aan het Rapenburg waar haar oom woont, het is duidelijk dat hij rijk is. Maartje snapt het niet. Ze wacht haar oom op en stelt zichzelf voor. Oom zegt ijskoud dat hij haar niet kent en dat zijn broer geen dochter had. Hij gebruikt zijn connecties om haar onder te brengen in het gemeentelijke Heilige Geest Weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht. Komt Maartje achter de bedoelingen van de oom en ontdekt ze de waarheid over haar vader? Zal ze haar moeder ooit nog terugzien?? Wordt vervolgd in de volgende nieuwsbrief.

De medewerkers:

Jacqueline Zirkzee, schrijver:
(historicus, publiceerde drie historische romans)
“Het is een hele uitdaging, maar via een spannend en leesbaar verhaal moet de zeventiende eeuw voor kinderen gaan leven. Het aardige is dat ze plaatsen in hun eigen stad zullen herkennen.”
Célèste Geertsma, illustrator:
(autodidact, werkt in opdracht voor verenigingen en scholen)
“Ik ben een echte Leidse en kom al tekenend steeds meer over Leiden te weten. Ik denk dat mijn kinderen het boek straks in een adem uitlezen.”
Anna Wagemans, initiatiefneemster en samensteller sporenkaart:
(werkzaam als remedial teacher en boekverkoper)
“Van zomaar een goed idee tot heus boek! De ondersteuning die we van diverse instellingen krijgen is geweldig. Dit project heeft alles in zich om een succes te worden.”

Regionaal Archief Leiden maakt webles.
Op de website van het RAL komt een webles die aansluit bij het boek en meer achtergrondinformatie geeft. Geschikt als extra opdracht voor leerlingen of voor gebruik in uw les.

Dit project wordt georganiseerd door de Stichting Beeld Voor Beeld.

 

Het is mede mogelijk gemaakt dankzij:

– Prins Bernhard Cultuurfonds

– Gemeente Leiden

– Winkeliersvereniging Breestraat

– Stichting Oud Leiden

– Stichting het Wevershuis

– Stichting Industrieel Erfgoed Leiden

– Cultuurfonds Leiden

– Stichting Basta

– Regionaal Archief Leiden

– Mevrouw Kern, strips en prentenboeken