Stofsporen, nieuwsbrief 2.

Hieronder vindt u de tekst van Stofsporen: Nieuwsbrief 2, juni 2010. Deze nieuwsbrief is per mail verstuurd naar alle Leidse basisscholen. Heeft u geen nieuwsbrief ontvangen? Mail naar: a.wagemans@telfort.nl
Hoe kom ik aan gratis exemplaren van het boek?
Begin september verspreiden we bonnen om uit te delen in groep 6 (of een ander leerjaar naar keuze). Met een bon kan de leerling (of de leerkracht) een gratis exemplaar van het boek afhalen bij diverse winkels in Leiden.
Als u nú uw leerlingenaantal doorgeeft, bent u straks verzekerd van voldoende bonnen.
Leerlingenaantal doorgeven:
Stuur een e-mail met daarin:
– naam van de school,
– naam contactpersoon,
– leerjaar (groep 6 of eigen keuze) en
– aantal leerlingen.
Mocht u geen bonnen willen ontvangen, wilt u zich dan per e-mail afmelden?

Stofsporen: het project in het kort.
September 2010 verschijnt er een historisch kinderboek over Leiden. Het is een spannend, geïllustreerd verhaal dat zich afspeelt in Leiden in 1642, de bloeiperiode van de lakennijverheid. De bijgevoegde sporenkaart verwijst naar plaatsen in Leiden die in het boek voorkomen. Het Regionaal Archief Leiden maakt er een webles bij.
Dankzij vele subsidies en donaties is het boek gratis beschikbaar voor alle leerlingen uit groep 6 van het (speciaal) basisonderwijs.
 Titel van het boek: Spinkind
Toen we aan dit project begonnen, moesten we een naam hebben. We kozen voor Stofsporen, omdat we zeker wisten dat het ging over sporen uit het verleden van de lakennijverheid (de stof). Toen het verhaal vaste vorm aan begon te nemen, werd duidelijk wat de definitieve titel zou worden: Spinkind.
(Een spinkind was een kind dat in de leer was bij een spinner.)
Het verhaal, hoe het verder gaat …
De tienjarige Maartje is in het weeshuis terechtgekomen. Haar oom ontkent dat zij familie van hem is.  Zo kan hij de hele erfenis zelf houden. Maartje ontmoet de weversleerling Jasper, die haar wil helpen haar oom te ontmaskeren. Ze leert spinnen bij een spinmeester, want weeskinderen moeten een vak leren. Intussen probeert ze samen met Jasper de gangen van haar vader in de stad Leiden na te gaan. Wat is er werkelijk met hem gebeurd? Ze bezoeken de Lakenhal, het stadhuis, ze proberen informatie te krijgen bij ververs en vollers. Ze worden geholpen en tegengewerkt, maar langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Maartjes oom nog veel slechter is dan ze al dachten.
Kan Maartje genoeg bewijzen verzamelen om het tegen haar oom op te nemen? Lukt het haar om het harde leven van een spinkind vol te houden? Wordt vervolgd in de volgende nieuwsbrief.

Denktank uit het onderwijs:
Mariëtte Bloemer (Roomburgschool), Richard Polderman (de Dukdalf) en Hetty Barreveld (Josephschool) vormen de denktank. Zij hebben het manuscript gelezen en zullen proberen ook u enthousiast te maken voor dit boek.
Hun eerste reacties:
“Spannend!” “Dit ga ik zeker voorlezen aan mijn klas.” “Ik wil straks met mijn klas op stap, in de voetsporen van Maartje.”
Dit project wordt georganiseerd door de Stichting Beeld Voor Beeld.
Het is mede mogelijk gemaakt dankzij:
– Prins Bernhard Cultuurfonds
– Gemeente Leiden
– Winkeliersvereniging Breestraat
– Historische Vereniging Oud Leiden
– Stichting het Leids Wevershuis
– Stichting Industrieel Erfgoed Leiden
– Cultuurfonds Leiden
– Stichting Basta
– BplusC
– Stichting Utopa
– Regionaal Archief Leiden
– Stedelijk Museum de Lakenhal Leiden
– Mevrouw Kern, strips en prentenboeken

Meer weten, alle nieuwsbrieven nog eens lezen?
Zien wie de mensen achter dit project zijn?
Kijk op www.mevrouwkern.nl
Rechts in het menu is een kopje “stofsporen” te vinden.